2020

In 2020/2021 staat SKOFT geheel in het teken van de kunstenaar Lode Pemmelaar.

Pemmelaar vestigde zich een paar jaar na zijn studie in Friesland. Hij bracht in zijn grafiek en schilderijen een verbinding tot stand tussen realisme en abstractie. Met uiterste precisie vergrote hij simpele voorwerpen als vlakgum, potloden, lucifer en kartonnen dozen tot abstracte kleurvlakken. Een luciferdoosje was opeens geen luciferdoosje meer. De kartonnen dozen werden geheel uitgevouwen om de vervreemding nog vreemder te maken. Bij opdrachten kon Lode Pemmelaar met zijn gevoel voor eenvoud opeens zijn meesterschap tonen. Bij een grafiekopdracht voor een treincoupé ontwierp hij het vertrouwde beeld van een kartonnen treinkaartje, voor het PEB een zeefdruk waarop slechts drie gekleurde elektriciteitsdraadjes te zien waren. Ook maakte Lode her en der in Friesland monumentale muurschilderingen.

SKOFT, vanwege de aangescherpte coronona-maatregelen, in aangepaste vorm plaats. We zullen ook volgend jaar activiteiten organiseren.

Het programma

 • Vrijdag 6 november om 20.00 en 21.00 uur
  Het Lode Virus in theater De Bres. Een kleurrijke korte theatervoorstelling inclusief animatiefilms met dichter en verhalenverteller Henk Dillerop, dichteres Marijke Huisman en zanger/pianist Henri Hendriksx. Toegang is gratis en reserveren noodzakelijk via www.theaterdebres.nl.
 • Zaterdag 7 en zondag 8 november en 14 en 15 november
  Expositie met kunst van Lode Pemmelaar en hedendaagse kunstenaars onder wie Jenny Piso, Happy van der Heide, Jelle Zijlstra en Evelyne Korfage in galerie Westerkade aan de Westerkade. Beide dagen open van 11.00 tot 17.00 uur. Inclusief Pakje Kunst.
 • 3 t/m 28 november
  een Blik op Lode in kunstwinkel Ogenblik, Tweebaksmarkt 70 Leeuwarden. Dinsdag t/m vrijdagen van 12.00-18.00 uur en zaterdag van 11.00-17.00 uur.
 • 11 t/m 29 november
  ‘Kleine’ Lode in de Etalage, Kleine Kerkstraat 5 Leeuwarden. Iedere dag van 08.00-18.00 uur.