Lode

25 jaar Kunstpromotie Leeuwarden

Volgend jaar is het 25 jaar geleden dat kunstenaar Lode Pemmelaar de Stichting Kunstpromotie Leeuwarden oprichtte. Dat wil de stichting vieren met een festival.

Bron: Leeuwarder Courant 22-11-2019; Gitte Brugman

,,Een ode aan Lode’’, aldus voorzitter Henk Dillerop. De naam Lode nodigt uit tot woordspelingen. ,,Maar we zijn er nog niet uit.’’ Wel is het stichtingsbestuur op zoek naar verhalen over en werken van Pemmelaar om een expositie aan hem te kunnen wijden.

Dillerop heeft van een aantal mensen de toezegging dat ze werk beschikbaar zullen stellen, en hij nodigt anderen uit zich bij hem of de stichting te melden.

Pemmelaar werd in 1942 geboren in Rotterdam. Hij studeerde van 1960 tot 1965 aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag.

Kort na zijn studie kwam hij naar Friesland (Waaksens, Wommels). Zijn werk (grafiek, wandschilderingen en schilderijen) kenmerkt zich door ,,een verbinding van realisme en abstractie’’. Onderwerpen in zijn werk waren onder meer enveloppen, (opengevouwen) dozen en andere eenvoudige voorwerpen die in het platte vlak iets bijzonders kregen. Pemmelaar overleed op 15 december 1997 in Leeuwarden.

Het festival in november 2020 omvat behalve een expositie nog een reeks activiteiten ,,in allerlei disciplines’’, kondigt Dillerop aan. Hij heeft contact gelegd met het Historisch Centrum Leeuwarden en andere partijen. ,,Kunstkade is enthousiast en zal groepen acht werk laten maken dat is geïnspireerd op het werk van Lode.’’

De stichting is bovendien bij verschillende omroepen op zoek naar bewegend beeld. ,,Bij de AVRO had je vroeger het programma Kunstblik , daar heeft hij in gefigureerd. En we hebben een verzoek aan Omrop Fryslân gestuurd.’’

Tijdens een talkshow in de Bres (vergelijkbaar met de avond tijdens Skoft, afgelopen jaar) zal aandacht besteed worden aan alle onderdelen van het festival.